Athen

athen-map

Athen i google maps her

Athen er Grækenlands hovedstad og ligger i den sydlige del af fastlandet nær Peloppones. Kun få byer har flere interessante seværdigheder end Athen.

Athen er en fantastisk by, som grækerne er meget stolte over. Ud over at være hovedstad er Athen også den største by i landet. Der er ca 650.000indbyggere i Athen by, og tæller man de omkringliggende områder med, så er det omkring 3,8 mio. mennesker. Athen er altså en rigtig storby. Det er også en af de ældste byer i verden og stedet hvor den vestlige civilisation blev grundlagt. Athens havneby Piræus ligger ca 12 km sydvest for Athen centrum.

“Det er en af de ældste byer i verden og stedet hvor den vestlige civilisation blev grundlagt”

Den største attraktion i Athen er uden tvivl Parthenon. Nike-templet der er den kæmpe store akropolis bygning, der ligger højt på den 150 meter høje Akropolis klippe og er Athens vartegn. Akropolis klippen hæver sig stejlt fra Attika-sletten med stejle klipper på tre sider. Den er kun tilgængelig til fods og kun fra vest. Link til mere info om Akropolis finder du her: https://da.wikipedia.org/wiki/Akropolis_(Athen) Eller fra store danske leksikon her: https://denstoredanske.lex.dk/Akropolis_i_Athen

Der er flere oldgamle ruiner på Akropolis klippen og bl.a. Dionyssos teatret er også meget imponerende.

dsc01633

“Plaka området minder om en by på en af de græske øer”

Under Akropolis klippen finder man bydelen Plaka, som er det mest populære område for turister. Mange mener, at Plaka området minder om en by på en af de græske øer, og det er nok ikke helt forkert. Her er masser af museer, butikker, hyggelige taverner og masser af gadehandlere og mennesker, der optræder på de mange små pladser. Her er også tiggere, loppemarkeder og et stort madmarked og meget mere. Vi har boet flere steder i Athen, men kan godt lide hotel Attalos, der ligger godt placeret meget tæt på Monastraki square. Hotellet er fint og rent og med fornuftig morgenmads buffet. Vi spurgte efter værelse højt beliggende og med udsigt og fik værelset lige under rooftop baren. Her var flot udsigt direkte til Akropolis, men desværre alt for varmt til at opholde sig på terrassen bortset fra om aftenen.

Herunder vil jeg forsøge at beskrive bydelene i Athens centrum:

Plaka – En fantastisk dejlig bydel, som tidligere nævnt ligger helt centralt i Athen. Den ligger lige op at, eller under, den store seværdigheder ”Akropolis”. Bydelen har et hyggeligt antik og måske lidt rustikt udseende. Plaka området har små cafeer, hyggelige brostens belagte gader og generelt bare en slags “landsbyagtig” stemning. Der er afsindig mange turister i Plaka i højsæsonen, hvor der også kan være ulideligt varmt på vindstille dage.

Monastiraki – ligger nærmest helt sammenvokset med bydelen Plaka. Monastiraki hører til den ældre bydel i Athen. Her er livligt og rigtig god mulighed for at shoppe. Denne bydel er bl.a. kendt for Monastiraki Square – som har stor plads og et stort loppemarked. Det er et ret hyggeligt sted at snuse rundt. Det er også i denne bydel man finder adskillige romerske ruiner.

Psiri – er også en hyggelig og dejlig bydel, med små gader, hyggelige cafeer og musik. Her finder man også gode restauranter og masser af hyggelige butikker i de små gader. Jeg mener også Psiri er kendt som “kunstnernes område”

Kolonaki – Det må mest beskrives som det eksklusive område i Athen. Her finder du store fine designer butikker. Her er større gader og folk er lidt pænere klædt på. Ikke så hyggelig som de andre områder, synes vi.

Thissio – Dette område ligger på den anden side af akropolis højen og vest for Plaka området. Vi synes det kan være et ret godt sted at bo, da der er væsentlig færre turister her, og det ligger stadig centralt i gåafstand for alt. Hyggelig rolig græsk stemning i dette område.

Makrigianni – Ligger syd for Plakaområdet og kan også være et godt sted at bo, hvis man vil lidt væk fra den værste trængsel. Her er stadig en god placering for at komme rundt og se de mange seværdigheder. Det er også i dette kvarter at det nye Akropolis museum findes. Hyggelig område med en god lokal hygge stemning.

Det er ret nemt at komme til og fra Athen centrum og omegn, da der findes et meget veludbygget metronet.

Mange vil nok også synes at en af de mange citybus sightseeing busser er en god ide. Sådan en tur giver et godt overblik over området og man kan på nogle af turene komme helt ud til kysten og bla. opleve Glyfada, hvor der også findes et stort schoppingcenter.

dsc01564

“Garden i deres mildt sagt besynderlige påklædning”

Man bør også besøge Syntagma pladsen og det græske parlament. Her kan man være heldig at opleve vagtskiftet for garden i deres mildt sagt besynderlige påklædning. Meget underholdende (-:

dsc01709

Det store fødevarer “Central market” skal man endelig også besøge. Adressen er: Νο68 Βαρβακειος Αγορα, Athina, Grækenland. Brug evt google-maps og søg efter “central market” Det brugte vi, når vi farede vild i de mange gader (-: Dette marked var en stor oplevelse. To kæmpe haller. Den ene med fersk kød og den anden med fisk. Alle lokale og restauranter handler ind her. Der er også et par meget lokale spisesteder som en del af Central Market. Desværre lukker de til aften, men et godt sted til frokost, selv om det er indendørs. Uden for markedshallerne breder frugt og grønt marked sig over pladsen overfor. Absolut et dejligt og spændende sted.

Lycabettus hill ,eller Mount Lycabettus som det også kaldes, er også en mulighed for at komme lidt væk fra centrum. Man kan tage en kabelbane der op, men da det er en meget flot tur at gå derop, kan det klart anbefales. Området under Lycabettus er Kolonaki, og det tager ca 30 minutter at gå op til toppen herfra. Turen derop er smuk og med fantastiske udsigter undervejs. Fra toppen er der fantastisk udsigt over hele Athen. Toppen er mere end dobbelt så høj som Akropolis klippen og det højeste punkt i området.

Lake Vouliagmeni er et meget smukt naturområde, hvis man vil lidt ud af byen og køles af med en svømmetur. Man kan komme til Vouliagmeni med bus, men husk at tjekke åbningstider og entre priser. Her er ret mange lokale grækere der nyder sol og vand midt på sommeren. Link til mere om lake Vouliagmeni her: https://www.tripadvisor.dk/Attraction_Review-g562635-d1783442-Reviews-Lake_Vouliagmeni-Vouliagmeni_East_Attica_Region_Attica.html

National Garden. Vi har kun besøgt Athen i højsæsonen i forbindelse med ferie på nogen af øerne. Vi vil nok umiddelbart anbefale ydersæson til besøg, da der kan være afsindigt varmt midt på sommeren. Især på vindstille dage. Hvis man synes det bliver for varmt midt på sommeren, kan et lille besøg til national Garben midt i Athen anbefales. Visse dele af parken er meget smuk og her er dejlig svalt under de store træer.

“Der er meget ofte flybilletter fra Hamborg til Athen til fornuftige priser”

Hvis I besøger nogen af de græske øer, og har Athen lufthavn som udrejse/hjemrejse, er det oplagt at tage en dag eller to til at opleve Athen på hjemturen. Bemærk at metro billetten for Athen by ikke gælder til lufthavnen. Her skal købes en billet, der har flere zoner.

Der er meget ofte flybilletter fra Hamborg til Athen til fornuftige priser. Athen giver mange muligheder for at rejse videre ud på de græske øer. Enten med indenrigsfly eller med de mange færger der afgår fra Athens havneby Piræus

Se evt. flere foto fra Athen på instagram “KruseTravel.dk