Leros

Link til Leros i google maps her

Leros hører til øgruppen De Dodekanisiske øer og er beliggende lidt nord for Kalymnos og syd for Leros og Patmos. Den nemmeste måde at komme til Leros er nok fly til Kos og så færge herfra. Leros har nemlig ingen lufthavn. Øen har et areal på 56 km2 og ca 8500 indbyggere.

Der går en del færger til og fra de omkringliggende øer som Patmos, Kalymnos, Lipsi, Samos, Kos, Rhodos, Symi and Nisyros. Der er også færgeforbindelse til Piræus.

De større færger lægger til i Lakki. Fra Agia Marina er der forbindelse til bl.a. Kalymnos og Kos med flyvebåd, og en lille færge forbinder den sydligste by, Xerokampos, med Myrties på Kalymnos.

 

Platanos er hovedbyen, som er sammenvokset med Agia Marina og fiskerlejet Pandeli. Højt over disse byer knejser den gamle borg. Oprindeligt boede man tættere på borgen, hvor man kunne søge tilflugt, men med tiden kravlede byen længere ned af bjerget og blev til Platanos.

“Her mødes de lokale og får en sludder eller et spil backgammon på caféerne”

Endnu længere nede, helt nede ved vandet, voksede Agia Marina op på den ene side, og på den anden side ligger Pandeli. Platanos har mange gamle huse, et hyggeligt torv og snørklede smalle gader. Der er mange niveauforskelle, og det går op og ned ad stejle gader eller trapper. Efter vores mening er Platanos det mest hyggelige sted på øen. Midt i byen ligger torvet som et centralt midtpunkt. Her mødes de lokale og får en sludder eller et spil backgammon på caféerne.

“vi synes klart bedst om området ved Platanos og Pandeli”

I Agia Marina og Platanos, findes et stort udbud af taverner, restauranter, caféer, butikker og hæveautomater. Det er nemt at komme omkring på øen i lejet bil eller på cykel. Der går en vej stort set hele vejen rundt lange Leros kystlinie. Nogle steder lidt irriterende med en vej lige bag de små strande.

Det er absolut muligt at opleve det autentiske grækenland på Leros og vi synes klart bedst om området ved Platanos og Pandeli som er ret hyggeligt, dog deler flere åbenbart vores mening, da der kan være lige rigelig mængde turister midt på sommeren. Men smag er forskelligt og synes man efter nogle dage at der bliver for trangt på stranden kan man jo smutte lidt nordpå til den noget mindre turistede Lipsi.

Video om Leros her