Sifnos

https://www.google.com/maps/@36.9693581,24.6588233,13z?entry=ttu

Sifnos hører til øgruppen kykladerne, der ligger i Det Ægæiske Hav øst for det græske fastland. Der er ca 140km fra Piræus, hvis man sejler derfra til Sifnos, som en stor del af øens besøgende gør. Nord for Sifnos liger øen Serifos, mod syd Milos og Kimolos, og mod øst Paros.

Sifnos er en smuk og hyggelig ø, som heldigvis endnu ikke er helt overrendt med turister

Sifnos er ca. 74 km2 stor, Den er 17 km lang og 7,5 km bred, og der er omkring 2.600 fastboende på øen. Hovedbyen på Sifnos er Apollonia, hvor der bor ca 900 mennesker.

Sifnos er en bjergrig ø, hvor det højeste punkt er 682 m over havet. Øens bebyggelser er næsten alle i den karakteristiske kyklade-stil med de hvidkalkede huse smukt placeret i den flotte natur.

Sifnos er en smuk og hyggelig ø, som heldigvis endnu ikke er helt overrendt med turister. Der findes ingen store turistresorts på øen og den har jo den fordel, at der ikke er nogen lufthavn på øen. Det begrænser heldigvis turist mængden naturligt. Det eneste sted vi synes der var en del turister var i Havnebyen Kamares, men det er nu en hyggelig by med god ferie stemning alligevel.

Øen er dejlig at rejse rundt på og udforske de mange små hyggelige badebugter. Vi følte og rigtig godt tilpas på denne dejlige ø.

Sifnos har, som mange græske øer ellers er kendt for, ikke nogen arkæologiske levn fra fortiden, men den er til gengæld kendt for sin keramik. Man finder rigtig mange keramik og pottemager værksteder rundt om på øen.

Om aftenen er det et dejligt sted at udse sig et dejligt sted at spise

Der er en del byer og landsbyer på Sifnos. Hovedbyen er Apollonia, der ligger tæt sammen med Artemonas. Apollonia ligger inde på øen og er altså ikke nogen bade/havne by. Det er en rigtig dejlig by at gå rundt i, med smukke bygninger, smalle gader og almindeligt græsk dagligliv. Om aftenen er det et dejligt sted at udse sig et dejligt sted at spise. Også byens store hovedgade har flere spisesteder.

Den tætte naboby Artemonas er også et hyggeligt sted at snuse rundt, i de labyrintiske små gader.

Byen er efter sigende over 3000år gammel

Man må endelig besøge øens tidligere hovedstad, som er den oldgamle by Kastro. Byen har en unik beliggenhed højt over havet, som naturligvis skyldes tidligere tiders frygt for pirater. I byen er der fantastisk smukke gamle bygninger og det er en stor oplevelse er det at gå rundt her. Byen er efter sigende over 3000år gammel. Hvis man har fået det for varm på byvandringen ligger der en dejlig strand lige neden for byen. Så en kølende svømmetur er ikke langt væk.

Vi boede et par dage i Platis Gialos på øens sydkyst. Byen som egentlig ikke er en rigtig by, men en lang strand med ferieboliger og ikke meget andet. Vi manglede noget lokalliv her, så vi flyttede hurtigt videre til den meget lille fiskerby Faros.

Faros er beliggende i en mindre bugt på Sifnos’ sydøstlige del. Der bor kun ca 50 fastboende i denne hyggelige landsby. Den lille bugt rummer hele to strande, der er delt af en dejlig fisketaverne ( vores favoritsted) og nogen beboelseshuse. Stedet har også en lille havn, samt et lille supermarked. Vi boede faktisk i en rummelig lejlighed oven på supermarkedet, med dejlig altan lige ud mod den lille havn.

En kort gåtur fra Faros finder man den lange sandstrand Fasolou i en fredeligt bugt, hvor der også er træer der giver skygge. Der var aldrig andre en os, de gange vi var der.

Fra Faros kan man se ud til den berømte Chrisopigí-kirke, som ligger ude på en odde. Man kan gå dertil på en smal sti i klipperne langs bugten.

Vi var også omkring den hyggelige bugt med byen Vathí .Vathi’ er beliggende på Sifnos’ sydvestkyst, i en afstand på ca 10 km fra Apollonía. Vathí er et ret fredeligt og smukt sted med en dejlig stemning, som vi godt kunne lide. Hvis vi skulle have haft flere dage på Sifnos kunne det godt have været her. Den lange strand i bugten er fin med lidt groft sant, og ligesom i Kamares har den lange smukke strand stille vand, og er lavvandet et godt stykke ud. Dermed altså meget børnevenlig.

Der er en også mindre havn, hvor sejlbåde kan lægge til. Der er et supermarked, flere hyggelige og gode spisesteder og midt i det hele en lille kirke.

Anbefaling af Vathi’ herfra (-.

Den lille landsby Cherronisos ligger i en lang smal bugt på Sifnos’ nordvestlige side.Her finder man en fin meget lille strand, samt et par fisketavernaer. Vi synes dette lille sted minder lidt om Faros—lille og hyggelig.

Det er ret nemt at komme rundt på Sifnos med bus, men vi foretrækker nu en scooter eller lille mc, som er perfekt til de korte afstande. Så risikerer man heller ikke at strande et sted, fordi den sidste bus er kørt. Nogle af de mindre byer har kun få afgange hver dag. Men buskøreplan er tilgængelig overalt.

Vi kom til dejlige Sifnos efter øhop fra Milos og lille Kimolos og rejste fra Sifnos videre til Paros. Der er fin færgetrafik til og fra Sifnos, med mange muligheder.

Jeg er ret sikker på at vi kommer til at gense denne dejlige ø igen.

Dejlig stemning, rigtig god mad overalt, dejlige strande, hyggelige gamle byer, lokalt græsk dagligliv, den varme græske sol højt på en skyfri himmel, hvad kan man mere ønske sig.

Find mere inspiration og dejlige fotos af grækenland på vores instagram: @krusetravel.dk