Lesbos

Kort over Lesbos, Grækenland

Se Lesbos i google map her

Lesbos er den tredjestørste af de græske øer

Lesbos ( eller Lesvos som den også kaldes) hører til øguppen de nordøst ægæiske øer. Øen er beliggende i det nordlige hjørne af det ægæiske hav.

Lesbos er den tredjestørste af de græske øer, Dens areal er 1630 km², og dens kystlinie er 370 kilometer lang. Øen har ca. 90.000 indbyggere. Takket være klimaet og den frodige jordbund, er naturen mange steder meget frodig med pinje- og egeskove, olivenlunde, frugtplantager og masser af god landbrugsjord. Bjergene giver et vidunderligt kuperet terræn, og de mange varme kilder lokker med fantastiske, naturskabte spabade.

hvor man i floden kan se hundredevis af flodskildpadder

Den meget omtalte ” forstenede skov” på den vestlige del af øen, var vi ikke imponeret over. På vestøen er der til gengæld lange gyldne sandstrande og ved byen Skala Eresos løber en flod ud i havet, hvor man i floden kan se hundredevis af flodskildpadder. De kan endda håndfodres, hvis man synes det er sjovt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I Eresos blev den kvindelige digter Sapho født i en fjern fortid ( år 630). Sapho var lesbisk og det var absolut ikke anerkendt på den tid. Saphos digte handlede om kærlighed til andre kvinder. Sapho begik senere i sit liv selvmord ved at kaste sig ud fra en klippe på øen Lefkas. Sapho er årsag til øens navn ”Lesvos” ( Lesbisk) og byen er stadig et populært feriested for lesbiske kvinder.

Molivos som er en meget flot græsk by

Vi oplevede Lesbos som en dejlig ø, med masser af autentisk græsk charme. Her er god plads og der er ikke noget problem med at finde sin egen private strand, hvis man ønsker det. Vi boede i byen Anaxos som er en lille ferieby ikke langt fra nabobyen petra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anaxos var hyggelig med en lang sandstrand og masser af gode taverne’er med usædvanlig god mad. Faktisk oplevede vi Lesbos som en af de bedste øer vi har besøgt hvad angår kvaliteten på maden. Fra Anaxos er der gåafstand til nabobyen Petra. F.eks kan man gå langs stranden. Petra er en dejlig by med hyggelige gader der flere steder er helt overvokset med blomstrende planter. Her er masser af byliv og cafe liv. Petra er bla. Kendt for sin kirke, der ligger lidt specielt på en høj klippe midt i byen. Fortsætter man langs kystvejen kommer man til byen Molivos som er en meget flot græsk by. Byen er fredet pga. sine flotte gamle stenhuse. Et helt igennem dejligt sted og nok den mest fotograferede by på hele øen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En lille tur til den lille fiskerby Skala Skimeneas på nordkysten kan også anbefales. Lille hyggelig fiskerflække.

Stranden kaldes ”den røde strand” pga. sine røde sten og rødt sand

Fra Skala Skimeneas kan man kører videre gennem flere små autentiske bjerglandsbyer ud mod kysten mod øst. Gør gerne stop i en af dem og besøg evt byens lille bageri, hvor der kun bages en slags brød i den gamle træfyrede stenovn. God robust kvalitet der kan brødføde en hel græsk familie i en uge (-: Eller et par sultne danske turister på stranden i en dag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Turen kan fortsætte til den afsidesliggende strand Tsonia. Stranden er beliggende i en stor bugt med næsten stillestående vand. Stranden kaldes også ”den røde strand” pga. sine røde sten og rødt sand. På stranden findes en lille primitiv taverna og lidt bebyggelse. Hvis man er heldig at komme på de dage hvor turbåden fra Molivos ikke er der, er det et helt fantastisk sted. Kan kraftigt anbefales. Vi var der to gange på vores ferie og kørte begge gange derud fra morgenstunden—ingen turbåd (-:

Hovedbyen på Lesbos hedder Mytilini ( som øen også nogen gange kaldes) og ligger tæt ved lufthavnen på den sydøstlige del af øen. Byen er en rigtig græsk storby med masser af butikker. Vi undrer os stadig over at hver tredje butik i en græsk storby er en skobutik. De må gå meget grækerne (-: (-: Mytilini er også en travl havneby. Kan mest anbefales hvis man gerne vil shoppe, ellers er den lidt kaotisk.

På den sydlige del af øen findes den hyggelige turistby Plomari, som vi desværre ikke fik besøgt. Plomari skulle også være et hyggeligt og populært sted.

Vi vil kraftigt anbefale billeje på ferien, da man ellers ikke får set de små guldkorn der findes rundt på øen. Man kan evt. overveje at reserverer bil til levering i lufthavnen, da man så sparer den ofte ret dyre transfer til rejseselskabet, hvis det er charter man er på. Rejser man på egen hånd vil jeg sige billeje er en nødvendighed, da der er store afstande på øen.

Hvis vi skal lave en kort opsummering af Lesbos bliver den positiv for det meste.

Den er meget autentisk græsk.

Man får fantastisk god mad.

Der er god plads og ikke for mange turister.

Mange muligheder for at udforske spændende små byer og strande, samt prøve de gamle termiske bade.

Man kan finde sin egen lille strand hvis man ønsker det.

Der er flot natur. Både barsk og på nordkysten frodig. Midten af øen er ikke så køn, her ligger bla. et stort stenbrud, men også landbrugsområder. På turen mod nord kommer man også forbi de store saltsøer, hvor man kan være heldig at se flamingoer.

Strande er gode og der er mange af dem. Vi har dog set mere hyggelige små badebugter på andre af de mindre græske øer.

Der har de senere år været problemer med alt for mange migranter der sejler over til Lesbos fra Tyrkiet. Der er stadig en stor flygtningelejr ved hovedbyen Mytilini, men mængden der bor der er vist langt mindre end da problemet var størst i 2016. Vi har aldrig oplevet problemer eller set migranter/flygtninge på de øer vi har besøgt de seneste år og som har ligget tæt på Tyrkiet. Det har været Samos, Kos og Kalymnos.

Vi vil helt sikkert vende tilbage til Lesbos en dag i fremtiden.

Se evt. flere foto fra Lesbos på instagram #KruseTravel.dk