Paros

https://www.google.com/maps/@37.0652582,25.1132072,12z?entry=ttu

Paros er den tredjestørste græske ø i Kykladerne, beliggende tæt på naboøerne AntiParos og Naxos. Øen er på 190 km2 og har ca. 10.000 indbyggere.

Hovedbyen Parikia har ca 2000 indbyggerer og havnen er et omfattende trafik knudepunkt for førgerne til fastlandet og til områdets mange øer. Vi jokede lidt med at kalde den ”lille Piræus” (-:

Parikia ligger på Paros’ vestkyst og er en af øens største byer. Byen har været beboet siden oldtiden. Den gamle bydel finder man omkring den gamle borg, med smalle stræder og smukke hvide huse og kirker. Byen er smuk og dejlig at gå rundt i og når dagen går mod enden, kan man opleve fantastisk smuk solnedgang her.

Ca. en kilometer uden for Parikia ligger det berømte Aesklepieion, et tempel dedikeret til medicinguden Asclepius. Syge, sårede og svage mennesker samledes i store menneskemængder uden for templet i håb om at blive helbredt. Hvis man sov uden for templet om natten og derefter fortalte præsterne om deres drømme, kunne de stille en diagnose og ordinere kure i form af terapeutiske bade, mudderbade, gymnastik og sport.

Naoussa
Byen Naoussa ligger på Paros’ nordkyst Der er en smuk lille havn med fiskerbåde tæt fortøjet. Her kan man sidde ved kajen blandt fiskenet og der hænger til tørre. Der er masser af taverna’er med lækker fisk, eller andet dejlig græsk mad. Uden at ville lyde kritisk, så er der efter vores mening gået lidt for meget turistindustri i denne lille og nok engang meget hyggelige sted. Men man kan stadig gå ind i de smalle gader bag i byen og opleve den almindelige græske dagligdag—værre er det ikke (-:

Alyki
De flotteste strande på Paros finder man på den sydlige del af øen. Her finder man også den lille by Alyki ligger, ca. 15 kilometer syd for Parikia. Byen ligger ved en lille bugt omgivet af smukke, gyldne sandstrande og krystalklart vand. Her er der dejlig lø for de fremherskende nordlige vinde.

Alyki er som man forventer en lille græsk fiskerby. Dejlig stemning, et par mindre hoteller og nogle butikker, samt et supermarket eller to. Der er dejlige spisesteder på havnen ved den lille mole.

Lefkes-Hvis man ikke er til vildt natteliv med høj musik og festglade unge mennesker i Pariakia og Naoussa kan man også læggen vejen forbi Lefkes and Marpissa. De to autentiske byer er som nat og dag i forhold til Pariakia og Naoussa.

Paros er kendt for sine smukke hvide landsbyer, krystalklare vand og strålende sandstrande.

Vi boede i udkanten af Parikia under vores besøg og oplevede en stor kontrast til de små kyklade øer vi kom fra. Men det var gode dage, hvor vi var rundt og udforske øen på scooter. Og vi oplevede fantastiske solnedgange hver dag.

Lufthavn Der er er en mindre national lufthavn på Paros, som er under udvidelse, så øen fra slutningen af 2023 han kalde sig international.

Vores favorit by var nok Lefkes med rigtig original græsk charme, samt den lille endags udflugt til den lille tætte naboø AntiParos som kun er en meget kort færgetur væk fra den lille færgeby Pounta på Paros til hovedbyen på AntiParos. Dårligste oplevelse var ”sommerfugledalen” som var alt for dyr, og de eneste dyr vi så var enkeltet firben og en stor flue (-: (-:

Find mere inspiration og foto fra grækenland på instagram: @krusetravel.dk