Thesalonikki

Thessaloniki i google maps klik her : https://www.google.com/maps/@40.6212232,22.9254277,14z?entry=ttu

Thessalonika, der også er kendt under navnene Thessalonica, Salonika, salonica mm er den anden største by i Grækenland efter Athen. Byen ( Thesalonikki amt) har over 1 million indbyggerer og er hovedbyen  i den nordlige region i grækenland der kaldes Markedonien. Thessaloniki ligger smukt placeret på den nordlige kyst af det Ægeiske hav. Det er en gammel by, der er grundlagt flere hundrede år før vores tidsregning.

Byen er en populær turist destination, selv om den ikke har været speciel kendt i Danmark. Første gang vi stiftede bekendtskab med Thesalonikki var i 2013, hvor vi rejste til Thesalonikkis lufthavn for vores ferie på Pelion halvøen. Nogle år senere fik vi udforsket lidt mere af byen, da vi havde noget tid i byen i forbindelse med ferie på Alonnisos.

Sted at bo i Thesalonikki Der er selvfølgelig masser af større og mindre hoteller i Thesalonikki. Dem med best placering efter vores mening, er nok dem på Aristoteles pladsen, med udsigt over havet. Disse hoteller er dog i den noget dyrere ende. Vi har boet på ”Astoria Hotel Thessaloniki” som ligger i en meget kort gåtur fra havnen og derfor er perfekt, hvis man ankommer eller skal afrejse meg færge. Udmærket 3 stjernet hotel med ret god morgenmad.

Thessaloniki er perfekt destination, hvis man vil kombinerer storby ferie med udforskning af det nordlige grækenland. Vi kan rigtig godt lide stemningen i byen, som vi synes er mere afslappet end i Athen.

Byens placering, med en ca 5 km lang havnepromenade langs havet, giver også en stor fordel. Strandpromenaden strækker sig fra havneområdet langs havet til det hvide tårn og hele vejen er der forskelligt butiks og cafe liv.

Aristoteles-pladsen er hovedtorvet i Thessaloniki og er beliggende i centrum lige ved byens havnefront.

Det hvide tårn er et meget ikonisk monument der ligger flot lige på havnepromenaden. Tårnet blev i Ottomanernes tid brugt som fængsel, hvor der dengang også var en stor ydermur rundt om tårnet. Mange fanger blev tortureret og halshugget dengang og tårnet fik også øgenavnet; Det røde tårn eller Blodtårnet. I dag fungerer tårnet som et museum, som man har mulighed for at komme op i og nyde udsigten over byen og havet. På klare dage kan man skimte Mount Olympus i det fjerne.

Kaparni marked- Bevæger man sig ind i byen er der masser af hyggelige gader og åbne pladser. Vi kunne især godt lide området med alle markedsgaderne, som vi syntes var en rigtig god oplevelse. Markedsgaderne finder man her: https://www.google.com/maps/place/Kapani+Market/@40.6355468,22.9382088,16.13z/data=!4m14!1m7!3m6!1s0x14a839a92a802431:0xc12b9ab5b7a0644d!2sKapani+Market!8m2!3d40.6357227!4d22.9428507!16s%2Fg%2F1218f8b1!3m5!1s0x14a839a92a802431:0xc12b9ab5b7a0644d!8m2!3d40.6357227!4d22.9428507!16s%2Fg%2F1218f8b1?entry=ttu

Der er både boder indendørs og i små hyggelige gader. Kan kraftigt anbefales.

Thessalonika byder også på fantastisk mad som findes overalt. Turistfælder synes vi der er meget få af her. Generelt synes vi der er rigtig godt at spise og til lavere priser end på mange af øerne.

De mange flotte grønne områder og parker skal også nævnes. Generelt synes vi Thessaloniki er en rigtig dejlig by at gå rundt i. Byen kan sagtens anbefales kun som storbyferie.

Galerius Rotunda; blev bygget i år 306 og har haft flere funktioner, men bruges i dag som kirke.

Galerius buen har engang været forbundet med Rotunda, men der er i dag kun et meget lille stykke tilbage af denne engang så flotte buegang.

Lakadika I området bag havnen ligger der et hyggelige historiske kvarter. Tidligere var kvarteret beboet af mange jøder og var et kaotisk handelsdistrikt. I dag fremstår det som et hyggeligt brostensbelagt kvarter, med hyggelige gader og dejlige butikker og spisesteder. Om aftenen er det et af stederne hvor man går i byen i Thessaloniki.

Thessaloniki har gennem historien været et knudepunkt de sydeuropæiske lande, og havnen er i dag en af områdets vigtigste. Byens vartegn er det førnævnte Hvide Tårn, men her findes også mange andre seværdigheder, herunder flere kristne og byzantinske monumenter, der er også mange kirker fra 300-700-tallet, bl.a. Agios Dimitrios og Agia Sofia.

Udover alt det en gammel smuk storby i syden kan byde på, er det en oplagt mulighed at leje en bil og udforske grækenlands nordlige fastland. Her har man mulighed for at opleve Grækenland som det var før turismen indtog landet.

Strande Hvis man er i Thessaloniki i sommermånederne, kan man jo nok fristes til en stranddag eller to. De nærmeste gode strande er syd for lufthavnen og man må forberede sig på at der kan være en del trængel i sommermånederne, som der er ved alle strande der ligger tæt på en storby. Har man lejet bil er der også mulighed for at køre ned på de dejlige strande på Chalkidiki halvøerne. Den sidste af de tra halvøer er Athos munkerepublikken, hvor der er meget begrænset adgang. En tur til Kavala er også dejlig. Her ligger der en dejlig fisketaverna på havnen, hvor man evt. kan nyde en frokost inden den korte sejltur over til grækenlands nordligste ø Thassos, hvis man har lyst tuil at besøge den. Mere om Thassos andet sted på vores blok.

Meteora Et sted som de fleste gerne vil opleve er Meteora klostrene. På lodrette klipper af sandsten er der bygget en række græsk ortodokse klostre, hvor munke og nonner siden den tidlige middelalder har søgt tilflugt, levet deres liv og dyrket deres tro.

De ufremkommelige klipper har beskyttet deres afsondrede liv og holdt dem fri for plyndringer, da den eneste mulighed for at komme op af de stejle klippesider, var med rebstiger. Der har i fortiden været over 20 klostre på de utilgængelige klipper, men der er i dag kun  6 stk tilbage. Det er i dag muligt at køre i bil eller på scooter helt op til klostrene af en fantastisk smuk bjergvej. Husk anstændig påklædning som alle andre steder hvor man besøger kirker og klostre.

Edessa Waterfalls også et smukt sted med fantastisk natur.

Pozars termiske bade, hvis man har noget dårligdom der skal kureres (-:

Olympia eller Olympen som den kaldes på dansk, er en græsk helligdom og stedet hvor de olympiske lege tog deres begyndelse. Det giver et historisk vingesus at stå på dette sted i den smukke natur.

Delphi er et at de fire store kultcentre i det gamle Grækenland. Delphi kommer af græsk delphys, som betyder “livmoder”. Det mytiske slangeuhyre Python herskede over stedet, indtil Apollon dræbte den. Delfi var hjemsted for Oraklet i Delfi samt for afholdelse af de pythiske lege, der blev afholdt i Delfi hvert fjerde år (2 år før og efter antikkens olympiske lege i Olympia).

Generel info om det nordlige grækenland ( markedonien) på dette link:  https://denstoredanske.lex.dk/Makedonien_-_region_i_Gr%C3%A6kenland

Flere foto fra Thesalonikki kan findes på vores instagram @krusetravel.dk