Karpathos

karpathosmap

Se Karpathos i Google Maps her

Karpathos er beliggende i det sydøstlige Ægærhav, mellem Kreta og Rhodos. Øen tilhører øgruppen ” de Dodekanesiske øer”. Øen er ca. 48km lang og 12 km bred.

Øen bliver blandt grækerne kaldt ”vindgudernes ø” måske pga. de uforudsigelige vindstød der ofte forekommer på øen.

“Karpathos er en af de smukkeste græske øer vi har været på”

Karpathos har den nok mindste internationale lufthavn, vi endnu har set. Men stor nok til at man kan komme med fly direkte dertil fra bl.a. København og Billund. Ellers kan man finde billige fly til Athen og indenrigsfly derfra til Karpathos. Der er også fin færgetrafik til de omkringliggende øer, så det er også en mulighed.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karpathos er en af de smukkeste græske øer vi har været på og en tur i bil rundt på øen er et absolut must. I modsætning til de fleste andre græske øer er der udmærkede asfalterede veje rundt på øen og faktisk autoværn de fleste steder i bjergene, hvad man absolut ikke er forvænt med i Grækenland. Der er også overalt meget rent og ryddeligt, hvad absolut heller ikke er en selvfølge, da de fleste grækere mildt sagt er nogle rodehoveder (-: Den højere status på orden og infrastruktur kan i høj grad tilskrives, at mange indbyggere fra Karpathos emigrerede til hovedsalig Canada i de svære år efter krigen. Mange har her haft en karriere og optjent en formue som de nu, på deres ældre dage har bragt med tilbage til deres fødeø for at tilbringe deres pensionist tilværelse her.

“Stejle nøgne klippesider, frodige utilnærmelige kløfter, der strækker sig ned til de små fantastiske bugter”

Øen deles stort set på midten af en bjergkæde, som udfylder hele den nordlige del. Den nordlige del begynder ved byen Spoa, og har en virkelig rå natur. Stejle nøgne klippesider, frodige utilnærmelige kløfter, der strækker sig ned til de små fantastiske bugter, hvoraf nogle er den rene idyl for badegæster, men også svært tilgængelige. Der er store strækninger med spredte skovbevoksninger. Enkelte fladere strækninger med terrasselandbrug, oliventræer og fåre- gedehold. På nordøen ligger kun få, ret utilgængelige bebyggelser. Men her findes den berømte landsby Olymbos, som absolut er et besøg værd. Man kan komme til Olymbos med turbåd fra hovedbyen Pigardia, eller selv køre derop i lejebil på den efterhånden hæderlige vej der er blevet bygget.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olymbos blev i sin tid bygget højt oppe i bjergene for at indbyggerne kunne skjule sig for pirater, der ustandselig angreb og plyndrede dem i hovedbyen Pigardia. Byen var i mange år så afskåret fra den øvrige ø, at indbyggerne udviklede deres helt egen dialekt. Først langt op i 1960erne kom der elektricitet til byen og først de senere år er der kommet brugbar vej til byen, der før kun kunne nås fra søsiden eller af de små gedestier i bjergene. Byen er meget flot og autentisk selv om det er tydeligt at man har fået øjnene op for mulighederne med de mange endags turister. Hvis man har lyst er det muligt at leje sig ind i et lille hyggeligt værelse og blive natten over, så byen og befolkningen kan opleves om aftenen uden andre turister.

Olymbos blev i sin tid bygget højt oppe i bjergene for at indbyggerne kunne skjule sig for pirater

Rundt på øen: Tager man udgangspunkt i lufthavnen, vil vejen nordpå langs østkysten først bringe en forbi byen Afiártis, som er stedet for windsurfere. Nogen mener, at det er et af Grækenlands bedste surfersteder. Kører vi videre nordpå kommer vi til østkystens turistcentrum Amopí, med dens mange taverner og hoteller og de flotte sandstrande og badebugter. Lidt uden for Amopí kan man køre tværs over øen til Arkássa ved vestkysten, via bjerglandsbyen Menetés.

Fortsætter man mod mod nord, nås øens hovedstad og færgehavn, Pigadia. Her er udenfor byen en lang god strand, og her er ret turistet. Byens havnepromenade er en lang hyggelig række af barer og taverner. I gaderne bag havnen findes turistbutikker men også et meget tydeligt lokalt græsk byliv. Pigardia er absolut en hyggelig by. Her er læ for den i ydersæsonen kølige nordenvind, og byen er derfor lunere at være i end i vestkystens turiststeder.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

At spise på taverna i Pigardia krævede nogle forsøg inden vi fandt ned til Jannis næsten for enden af de mange taverner på havnepromenaden. Her fik vi den helt rigtige og veltilberedte græske mad. Man må nok desværre konstaterer at der er meget turistmad i denne by.

Àpella stranden ligger neden for en meget stejl snoet grusvej i en fantastisk bugt med pinjeskove op af de stejle klipper rundt om

Når man kører ud af Pigardia mod nord er der ved Apéri en vej tværs over til vestkysten, via småbjergbyerne Voláda, Òthos og Pilés. Men hvis vi holder os på østkysten ved Apéri går vejen videre nordpå langs forbi de vidunderlige badebugter ved Kira Panagia og Àpella til Spóa, som ligger ved det gode vejnets absolutte nordgrænse. Bl.a. stranden ved Apella er vi meget begejstret for. Den ligger neden for en meget stejl snoet grusvej i en fantastisk bugt med pinjeskove op af de stejle klipper rundt om. Det er et fantastisk sted, også selvom strandstole havde begyndt deres indtog i den ene ende da vi  besøgte øen første gang i 2005. Naturen langs kyststrækningen her er noget af øens absolut smukkeste. Dramatiske bjerge, det dybblå hav og de små vidunderlige badebugter.

Opdatering 2019:  Da en stigende mængde turister ( og solstole) sammen med turbåde desværre de senere år har fundet vej til den smukke Apella strand, kan anbefales en lille gå/klatretur over klippen for enden af Apellestranden (  mod syd). Herved kommer man om til en lidt mindre og faktisk endnu smukkere strand på den anden side af klippen. Og her er der langt bedre plads og færre turister.

Billedresultat for little apella beach karpathos

Og heldigvis ikke solstole (-:

Link til Apella Beach og den mindre strand bag klippen, der ses sidst i video her

Lidt længere nordpå for Apella stranden finder man Achata beach som også er fantastisk smuk og med flere små skjulte huler og grotter man kan svømme/dykke  ind i. Kan absolut anbefales.  Link vedr Achata beach her

Endnu et stykke nordpå af østkysten kommer endnu en fantastisk smuk strand. Det er Kato Lakkos Beach. Et fantastisk dejligt sted med flotte grotter med tyrkis blå vand. Allerede på turen ned til stranden passeres flere huler og grotter. Vejen ned til stranden kan være lidt svær at finde, men det er umagen værd.

Link til mere om smukke Kato Lakko beach her

Og en video fra Kato Lakka hvor man også kan se nogen af de flotte grotter:  Kato Lakko video

Hvide huse, snævre gyder og trapper, små kirker og kapeller overalt

Fra Spóa går vejen mod vest gennem tæt skov forbi sydøens mest pittoreske bjergby, Mesohóri, hvor der findes enkelte taverner og overnatnings muligheder. Mesohóri ligger højt 200meter over havet med stejl klippeskrænt ned til havet. Hvide huse, snævre gyder og trapper, små kirker og kapeller overalt. Byen er totalt bilfri. Man må parkere på vejen over byen. Al transport foregår til fods eller med æsel/muldyr. Den største og mest seværdige kirke ligger nabo til en rigtig dejlig taverna med panoramaudsigt. Der er vid udsigt over terrasselandbruget og havet nedenfor. Fra kirken fører en smal grussti ud til en anden køn lille kirke. Her er fred og en skøn udsigt. Tæt på kirken finder man et cirkelrundt stendækket område med sten på højkant til at indkrandse den.  Det er et af de gamle steder til at tærske korn i. Kornet bredtes ud i stencirklen, og et æsel travede rundt, hvorved kernerne frigjordes. Herefter fjernede man stråene og kunne så skovle kerner og de småstykker af strå op i luften, så vinden kunne sortere kornet fra resten. Vi har set disse tærskepladser på andre små øer. Bl.a. i den gamle landsby på Alonnisos.

Fra Mesohóri kan vi køre mod syd mod fiskerlejet og feriebyen Lefkós med de tre meget forskellige badebugter på række.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er et meget hyggeligt lidt afsides sted, men med en del turister. Man kan fra Lefkos køre videre sydover og finde en dejlig lille fiskerby, Finíki, med en lille god strand og enkelte hoteller. Byen har også en lille hvid kirke med den karakteristiske grækerblå kuppel. Her er også et par små hoteller og gode fisketavernaer ved havnefronten. I Finiki er der i sommersæsonen, ligesom fra Pigardia, mulighed for at sejle til naboøen Kassos som ligger mellem Karpathos og Kretas østkyst.

Link til beskrivelse af nogle af Karpathos mange strande Her

 

Se evt. flere foto fra Karpathos på instagram #KruseTravel.dk