Santorini

map_of_santorini

Se Santorini i google Maps her

“Det er et must at besøge Santorini mindst én gang i livet”

Santorini i det sydlige Ægæerhav er den mest kendte ø i øgruppen kykladerne, og er nok én af de mest fotograferede steder i Grækenland, på grund af den fantastisk flotte og dramatiske klippevæg mod øens Caldera. Det er et must at besøge Santorini mindst én gang i livet.

Santorinis dramatiske form blev skabt ved et gigantisk vulkanudbrud for ca. 3600 år siden. Dengang blev Caldera skabt. Caldera er et spansk ord for ” stor kedel”. En Caldera fremkommer, når en vulkan eksploderer i et kraftigt udbrud og så efterfølgende synker sammen, når magma kammeret er blevet tømt. Herved fremkommer et stort krater eller “kedel”. På santorini er det store 400 meter dybe krater oversvømmet af havet og danner herved dette fantastisk flotte naturfænomen. Før udbruddet var Santorini en del af en større rund ø, dengang kaldt Strongyle (på græsk: ”den runde”). Ved udbruddet blev en kæmpe central lagune skabt. Lagunen er næsten firkantet og måler ca. 7x12km Den er omgivet af en 300 meter stejl kraterkant på 3 af siderne mod Santorinis vestkyst. På den 4 side er lagunen delvist adskilt fra havet af den mindre ø Therasia Øens indre vestkyst er meget bjergrig og hælder stejlt ned mod havet, mens østkysten på ydersiden af øen er flad og omgivet af strande med sort lava sand. Vulkanen på Santorini er forøvrigt stadig aktiv og var sidst i udbrud i 1956, hvilket medførte et jordskælv, der ødelagde mange huse på øen.

“Santorinis dramatiske form blev skabt ved et gigantisk vulkanudbrud for ca. 3600 år siden”

Caldera’en, hvidkalkede huse med azurblå vinduer og døre. Små hvide kirker, hvis flotte kupler strækker sig op mod den næsten altid blå himmel og de maleriske byer med masser af blomster, gør Santorini til et fantastisk smukt sted.

greece-santorini-fira-view-out-to-sea

Fira er ”hovedstaden” på Santorini og ligger på øens vestlige side placeret 260 meter over havet på toppen af Calderaen. I byen bor ca. 1.600 indbyggere. Fra Fira har men en fantastisk panoramaudsigt over calderaen med den undersøiske vulkan og de to toppe der stikker op, Palia og Nea Kameni.

Fira har et meget aktivt turist og forlystelsesliv, og Det er i Fira man finder Santorinis bedste shopping muligheder med guldsmede, cafeer, taverner og natklubber. Der kan desværre være en stor koncentration af turister i Fira, især om formiddagen når de store krydstogt skibe ligger til og alle de centrale gader bliver hurtigt fyldt op med de mange krydstogts turister. Det er dog ikke noget problem at finde et roligt sted, hvor man nyde den fantastiske udsigt over øen og havet, hvis bare man trækker sig lidt væk fra centrum af Fira. Udover de fantastiske udsigter har Fira museer og flere kirker og klostre.

“Det er i Fira man finder Santorinis bedste shopping muligheder med guldsmede, cafeer, taverner og natklubber”

Fira havn findes neden for en 600 trins stejl trappe. Man kan dog også tage en taxa derned af den krogede og stejle bjergvej på klippesiden. Eller måske på æsel ryg eller med svævebanen (-: Fra havnen kan man tage på bådtur i vulkan krateret til Nea og Palia Kameni. Der er meget meget smukt, når øen ses fra havet med sine stejle klippesider. Fra havnen er der også mange bådafgange til de omkringliggende kykladeøer. Øhop i dette område kan meget kraftigt anbefales.

greece-santorini-caldera-cliff-wall

DSC04775

En anden smuk by beliggende på kanten er calderaen er Oia, der nok er den mest berømte og smukkeste by på Santorini. Oia er mest kendt for dens fantastiske beliggenhed, rolige atmosfære og de fantastiske solnedgange. Oia ligger 11km nord vest for Fira. Fira og Oia minder rigtig meget om hinanden.  Oia er faktisk større end man umiddelbart tror og har en lang hovedgade der går hele vejen gennem byen. Den flotteste udsigt og solnedgang oplever man i hver sin ende af denne gade. Skal man opleve byen om aftenen, er det meget smukt at få en plads på en af de taverner der ligger helt ude på kanten af kalderaen. Der har men den mest fantastiske udsigt og betaler desværre også rimeligt dyrt for den.

“Oia, der nok er den mest berømte og smukkeste by på Santorini”

Oia har også en lille havn som nås af de 300 trappetrin. Trappen er i den østlige ende af byen. Ved havnen er også en lille rullestens strand og nogle meget hyggelige fiske taverner. Det er nemt at komme til Oia og rundt på den øvrige ø, da den ikke er større end at det sagtens kan klares på en lejet scooter. Ellers er der også fin buskørsel rundt på åen.

Hvis det er badeferie man vil på, er nogle dage på Santorini nok tilstrækkelig og man kan så tage videre til en af de andre kykladeøer med fantastiske strande. Vi synes ikke de sorte lava strande på øen er specielt tillokkende. Men smag og behag. Byens strande findes på modsatte side af calderaen med Fira og Oia. Det er også på denne side at de fleste charter turister holder til.

På Santorini har KruseTravel bla. kontakter til et lille lejligheds hotel i udkanten af Fira. Det er en perfekt beliggenhed i forhold til lufthavn og Firas havn, hvis man skal videre til en af de andre Kykladeøer. Det lille hotel er ejet af mor og datter og man får en fantastisk behandling. Der er mulighed for at bruge nabohotellets lille pool. Vi finder selvfølgelig gerne andre alternativer.

Mere info om Santorini på link her

Live websam her

Endnu et webcam her

 

Se evt. flere foto fra Santorini på instagram #KruseTravel.dk