Milos

Link til Milos i googlemap her

Milos er den sydligste græske ø i Kykladerne. Øen er på 161 km² og har 4.500 indbyggere.

“Milos’ største by er havnebyen Adams”

Havnebyen hedder Adámas, og her er der færgefart til Piræus og Santorini, samt de omkringliggende naboøer. Milos’ største by er havnebyen Adams, mens hovedbyen er Plaka, der også huser øens administration. Milos har også en national lufthavn, så udover færge er det muligt at flyve dertil fra Athen.

Plaka

De tre vigtigste byer på Milos er havnebyen Adamas, hovedbyen Plaka og badebyen Pollonia. Derudover er der flere små fiskerlejer med bådhuse hugget ind i klipperne. De mest kendte bådhuse/garager er nok dem i den lille ny Klima.

Klima

“Man siger at der er op mod 100 strande på Milos”

På Milos ligger nogle af Grækenlands bedst bevarede oldkristne katakomber, og nogle af oldtidens mest kendte statuer er fundet på Milos. Mest kendt er “Venus fra Milos”, der nu befinder sig på Louvre i Paris.

Man siger at der er op mod 100 strande på Milos, men det er nu vist en lille overdrivelse (-: Om der er 70 eller 100 strande på Milos er dog heller ikke så væsentligt. Det væsentlige er, at uanset hvor man bor, er der altid en dejlig strand i nærheden.

De mange strande på Milos er meget forskellige. Flere af strandene hører til blandt de smukkeste og mest specielle i Grækenland. Her er alt fra almindelige sandstrande til grotteagtige klippestrande. Det er ikke alle strandene der er lige nemme at komme til ( heldigvis) (-: flere af dem er faktisk ret utilgængelige, så der må svedes lidt for at nå frem til dem..

Hvis jeg skal nævne nogen få af de mange strande må det være følgende:

Firiplaka er en flot strand med klart vand. Her er både sand og sten. Stranden er vores favorit på Milos og er fantastisk flot med hvide og røde klipper. Nogen af de lokale kalder den ”ketchup stranden” pga de røde klipper Der er i højsæson enkelte liggestole på stranden, men her er generelt rigtig god plads. Firiplaka findes ca 8 km fra Adamas på sydkysten.

Firiplaka

Tsigrado strand på sydkysten af Milos er en lille sandstrand med klart vand i en lille bugt. Det er ret besværligt at komme ned til stranden af de stejle klipper. Det sidste stykke ned til stranden forceres af en stige (-:.

Stranden ligger umiddelbart ved siden af Firiplaka strand ca. 8 km fra Adamas.

Sarakiniko på nordkysten af Milos er en af de mest fotograferede og specielle strande i grækenland. Det der gør den speciel er, at den består af kridhvide glatslebne klipper, der ligger ud i det turkisfarvede hav. I de hvide klipper er der grotter, laguner og små vige. Det minder om et månelandskab og der er helt blottet for vegatation. Man bader fra klipperne og snorkler man, så man kan se de undersøiske formationer kan klart anbefales. Sarakiniko ligger på kystvejen nogle kilometer øst for Adamas.

“En ganske lille sti med trin hugget i klipperne fører ned til selve stranden”

Papafragas er en meget meget speciel ”strand”. Den består af en aflang sprække eller hule som vandet i årtusinder har eroderet i klipperne. Når man står på toppen ligner det en stor swimmingpool omgivet af klipper på alle sider. En ganske lille sti med trin hugget i klipperne fører ned til selve stranden. Der er i højsæson ret mange mennesker, så tag evt derud først på formiddagen.

Papafragas

Selv stranden og sprækken er ikke meget mere end 10 meter bred men byder på en fantastisk oplevelse når man svømmer i den. Noget af klipperne består af pimpsten der er lettere end vand, og derfor vil man kunne møde ”flydende sten”, når man svømmer i ”poolen”. Ud over selve sprækken hvor stranden ligger, er der flere nærliggende grotter man kan svømme ind i. Papafragas ligger 2-3 km fra Pollonia på nordkysten af Milos.

I Pollonia ligger en ret almindelig fin og børnevenlig sandstrand i en lille bugt med flere småbåde for anker. På stranden er der en række træer der giver dejlig skygge. Der er mange spisesteder ved og umiddelbart i nærheden af stranden. Hyggeligt sted og by, men ligger lidt afsides fra resten af øen.

Kleftiko er af nogle imponerende hvide klippeformationer, der dukker op af havet og danner flere laguner og grotter. Det er absolut et af Milos kendetegn sammen med ” bådgaragerne” i Klima. Kleftiko ligger på Milos’ sydvestligste spids og er kun tilgængelig fra vandsiden, så en turbåd er nødvendig. Egentlig er her slet ikke nogen strand, men alligevel er Kleftiko et yndet mål for en dukkert fra båden.

” Her er boblende ca 50 gr varme kilder”

Varme kilder findes flere steder. Et sted der er nem at finde er lige overfor elværket der ligger lige uden for Adamas. Gå ned til stranden ved det blå skur. Her er boblende ca 50 gr varme kilder både på stranden og ude i havet. Tag ikke fejl af kraftværkets kølevand der ledes ud lidt længere inde mod Adamas ( det er også varmt)

Da vi besøgte Milos boede vi lige uden for Adamas ( gåafstand til Adamas centrum) og kun en kort scootertur fra vores favoritstrand Firiplaka. Stedet vi boede hedder Akrothalassiamilos og var et rigtig hyggeligt sted med god og meget venlig service af familien der ejer stedet. Flotte og velindrettede værelser med fantastisk havudsigt. Du kan læse mere om stedet her/

Øen er ikke større end at den er perfekt at udforske på scooter.

” den fantastiske græske restaurant Hamos”

På vej ind mod Adamas fra vores feriebolig uden for byen kommer man forbi den fantastiske græske restaurant Hamos. Her fik vi nok den bedste veltilberedte græske mad vi til dato har oplevet på vores mange ture i det græske. Fantastisk mad og venlig og professionel betjening. Og sig endelig jatak til deres hjemmelavede gedeost. Den er et must (-:

Ellers kan det bare anbefales at leje en scooter og futte rundt og opleve Milos i eget tempo. Langs kysterne er der flere meget karakteristiske fiskerlejer med bådhuse hugget ind i klipperne. Disse byer er meget seværdige, men har typisk ingen eller kun få faciliteter. Som tidligere nævnt er Klima nok den mest kendte.

Jeg faldt over denne meget velskrevne infoside om Milos. Kan anbefales at læse. Link her

Se flere foto fra dejlige Milos på Instagram, #KruseTravel.dk