Kreta

sun_icons_design_elements_532868

crete-mountain-walks

Se Kreta i google Maps her

“Chania kysten”

De græske øer udgør 19% af Grækenlands samlede areal, og den største ø Kreta bidrager pænt med sine 8261km2. Med sin anseelige størrelse er der noget for enhver smag på Kreta. Så uanset om man er til pulserende turistliv, på Chania kysten eller i området ved Heraklion og Hersonnisos, eller mere lokalt ø-liv på den indre ø, eller øde strande på syd og øst kysterne, så er mulighederne her.

Vi kender kun til området omkring Chania, hvor vi har været et par gange sidst i april måned. Kreta er rigtig god til en forårsferie, da øen tidligt på året har varme forårsdage pga. sin sydlige placering. En anden stor fordel ved Kreta er, at der er masser af fly til øen, og derfor kan der ofte findes rigtig billige billetter.

Chania by er en rigtig hyggelig by med mange små gader og flotte gamle bygninger. Hvis man er til byliv, er der masser af steder i byen, hvor man kan leje sig ind hos lokale eller på små hyggelige pensionater i Chania by.

chania_4

“Chania by er en rigtig hyggelig by med mange små gader”

Chania-on-island-of-Crete

Vi synes, Chania by kan være hyggelig at bo i på en forårs eller efterårsferie, men måske knap så hensigtsmæssig i sommer perioden, hvor der er RIGTIG mange mennesker i Chania by. I byen skal man bare give sig god tid og daske rundt og indsnuse de mange indtryk—og dem er der nok af. De fleste turister flokkes omkring havnepromenaden med de mange cafeer og taverna’er, men vi synes, der er langt hyggeligere i de bagved liggende små gader. Hvis man vil undgå turistfælderne, som inkluderer mad af dårlige råvarer, blomstersælgere, sælgere med billige armbåndsure mm, så er det en god ide at undgå havne promenaden, og i stedet kikke efter hvor de lokale spiser. I Chania er det området ude bag den gamle moske på havnen. Gå hen forbi de gamle skibsværfter og du kommer til en række taverner som de lokale benytter.

Gå endelig heller ikke glip af den smalle gade Skrydolof som er ”lædergaden” Det var her, garverne holdt til i gamle dage, og nu til dags er der et næsten uendeligt udvalg af lædervarer i de mange butikker. Og der er absolut mulighed for at gøre en rigtig god handel. Alt er dog ikke lokalt håndværk, men “made in china”

Man må endelig heller ikke gå glip af det enorme marked der er hver lørdag formiddag i området bag lystbådehavnen. Det er virkelig imponerende, og når man går op langs de mange grøntsags-handlende, får den berusende duft en til at overveje at blive vegetar (-:

“Man må endelig heller ikke gå glip af det enorme marked der er hver lørdag formiddag”

DSC00062

Der er også en stor markedshal i Chania, som er åben hver dag. Markedshallen har form som et kors og skulle efter sigende være en kopi af en tilsvarende i Marseille i Frankrig. I markeds hallen er der dog efterhånden kommet lige rigelig med boder der udelukkende sælger turist tingel-tangel. Der findes stadig nogle få og gode spisesteder i markedshallen. Efter vores mening er friluft markedet om lørdagen langt bedre og mere interessant. Der er forøvrigt flere forskellige friluft markeder i Chania og du kan læse mere om dem alle her

Inden vi helt forlader Chania by og det der relaterer hertil, skal også nævnes ”Slowfood Taverna” som vi fik anbefalet af den lokale pottemager i Chania by. Hos Slow food taverna bliver alt mad tilberedt over åben ild i keramik potter fra denne pottemager i Chania. Maden er originale gamle græske retter og I må kikke langt efter Musaka og Pastitsio, for det findes ikke her.

“Hos Slow food taverna bliver alt mad tilberedt over åben ild i keramik potter”

Dette sted er absolut et besøg værd. Man kører op i bjergene fra vejen mellem Chania og Agii Apostoli. Byen hedder Drakona. Mere beskrivelse om slowfood taverne hos CreteTravel, som har lidt info her

Kommentar i Tripadvisor om Slowfood taverna kan ses her

“Chaniakysten ligner ikke vores foretrukne rejsemål, men har alligevel meget at byde på. Bare på sin egen turistede måde”

Nu er smag jo forskellig, og jeg skal nok passe meget på, hvad vi skriver om Chania kysten. Den ligner på ingen måde vores foretrukne rejsemål, men har nu alligevel noget at byde på. Bare på sin egen måde. Med den mængde turister, der hvert år valfarter til Chania og omegn, er der ingen tvivl om, at det er et populært område. Er man til fest og fart på nattelivet er det helt sikkert heller ikke det værste sted, man kan vælge til sin ferie. Fra Chania by og ud af kysten mod vest kommer den ene ferieby efter den anden. Den første man kommer til, er Agii Apostoli med sine 3 badebugter med fint blødt sand.IMG_6462

“Der var hele denne søndag en fantastisk duft af grillet lam i den varme forårs luft”

Faktisk var Agii Apostoli et ret så dejligt sted, da vi besøgte stedet sidste uge i april 2016, hvor man tydeligt fornemmer, at sæsonen starter. I løbet af den uge vi var der, lukkede flere og flere butikker op på hovedgaden, og stranden der var ret øde i starten af ugen, var sidst på ugen væsentlig mere belagt af solhungrende turister. I området ved Agii Apostoli findes også en campingplads. Der findes også en stor park bag stranden og den blev i weekenden flittigt brugt af de lokale til grillning af lam og almindelig familiehygge, da den græske påske falder i den sidste uge af april. Der var hele denne søndag en fantastisk duft af grillet lam i den varme forårs luft. Det, der er dejligt ved Agii Apostoli, er den korte afstand til Chania by, da noget af det der mangler i alle disse feriebyer ud langs kysten er lokalt byliv, og det finder man så i rigelige mængder i Chania.

“Feriens bedste måltid var denne fantastisk veltilberedte Kleftico”

IMG_6479

Feriens bedste måltid var denne fantastisk veltilberedte Kleftico på Farmers house taverna i Agii Apostoli. Den skulle bestilles dagen i forvejen, så den kunne tilberedes korrekt fra bunden og langtids simre. Det var lidt sjovt at taverna’ens øvrige gæster. der havde bestilt fra det på dagen tilgængelige menukort, kom over og spurgte ind til hvad det var. De blev tiltrukket af den fantastiske duft der bredte sig, da tjeneren kom ind med de to store lerpotter og løftede låget. Der er til to personer i hver fad, så minimums bestilling er til 2 personer. Du finder Farmers house her

“Platanias er nok den by, der regnes som ”party byen” på chania kysten”

Fortsætter man fra Agii Apostoli ud af kysten, kommer man til Agia Marina og Platanias, som næsten er vokset sammen til en by. Platanias er nok den by, der regnes som ”party byen” på chania kysten og her er en lang hovedgade som har masser af barer, restauranter, taverna’er og diverse gøgl. Stranden i disse byer er MEGET turistede med strandstole i mange og lange rækker, så langt man kan se. I Platanias kan det faktisk være svært, at finde en sti der går ned til stranden mellem alle hotellerne og barerne, der ligger tæt langs hele kysten.

Selvom man, i f.eks Platanias, kan komme op i den ældre bydel bagved, savner jeg i disse byer det rigtige græske byliv, som her helt har veget pladsen i turismens navn. Det er en skam. Men det er alligevel sjovt, at man i en turistby som Platanias kan gå få hundrede meter ind i baglandet, og så går man pludselig på grusveje mellem duftende appelsin plantager. Netop appelsin plantager er der rigtig mange af på Kreta, og de har flere sorter, så der er friske appelsiner det meste af sommer halvåret.

“den flotte strand Balos-lagunen – Gramvoussa”

Fortsætter man mod vest ud af kystvejen kommer man til Gerani og Maleme, som ikke er egentlige byer, men en masse hoteller langs den meget lange sandstrand. Herefter når man til en stor halvø, som vi ikke synes, er specielt spændende. Fortsætter man forbi denne, kommer man til den meget lokale græske havneby Kissamos, hvor man kan opleve rigtig græsk byliv. Herefter når vi til Balos halvøen, hvor man kan vælge at dreje til højre ud på halvøen, hvor man så kan nå til den flotte strand Balos-lagunen – Gramvoussa

.balos-lagoon-chania-crete

Det er virkelig et flot sted, og især hvis man kommer på et tidspunkt, hvor turbådene, der også sejler derud, ikke er der. Man når frem til den flotte bugt efter en god tur på grusveje, og så venter en gå/klatretur ned til stranden. Jeg synes absolut den er et besøg værd. Om man foretrækker bil eller turbåd er en smagssag.

Ser mere om Balos-lagunen – Gramvoussa her

“Stranden Elafonissa, som mest er kendt for sine lyserøde muslingeskaller”

Drejer man ikke ud på Balos halvøen, kan man i stedet fortsætte til Falasarana stranden, som er en lang bugt med en stor sandstrand. Turen derned bliver noget skæmmet af den store mængde drivhuse der findes i det flade område bag stranden. På denne side af Kreta finder man også stranden Elafonissi, som mest er kendt for sine lyserøde muslingeskaller.

På denne del af øen finder man også Paleochora – som nogen ynder at kalde “Det Græske Maldiverne”
Paleochora er efter græske forhold en rimelig ny by, der først er opstået i slutningen af det 19. århundrede. Inden da var der kun spredt bebyggelse af primitive hytter, hvor områdets bønder kunne bo, mens de var beskæftiget i markerne. Disse hytter blev også brugt til opmagasinering af redskaber og afgrøder. Der var  en ret stor produktion af især oliven, der via søvejen blev fragtet videre til Chania. Derfor grundlagde man den kommende by her, hvor skibene kunne lægge til i ly af den gamle borg. Fra den lille havn på østsiden af byen er der daglige afgange med 1-dagsture til Elafonissi samt færgefart langs den charmerende sydkyst til Sougia, Agia Roumeli, Loutro og Sfakia.
Al sammenligne Paleochora med Maldiverne er dog noget malplaceret efter vores mening!

“Men den hjemmelavede raki er værd at bringe med hjem til en kold dansk vinter med ondt i halsen”drikke smiley

På vej tilbage langs kysten kan man evt. slå en smut ind i landet til den lille bjerglandsby Polyrinia, hvor man b.la. kan møde en hyggelig græker i den lokale souvenir butik. Her sælger han sin egen hjemmelavede brugskunst i oliventræ og ikke mindst sin hjemmebrændte raki med honning, som smager helt fantastisk. Og han er meget rundhåndet med smagsprøverne (-:  En lille rundvisning i det lille hobby snedkeri blev det også til. Oppe bag hans butik findes en gammel kirke og vist nogle oldtidsruiner, hvis man gider gå længere op. Ellers ikke meget andet i denne lille typiske græske bjerglandsby. Men den hjemmelavede raki er værd at bringe med hjem til en kold dansk vinter med ondt i halsen. Den kaldes ikke ”medical water” for ingenting og enhver fornuftig græker, der er blevet ramt af sygdom, prøver altid “behandling” med raki ( kold eller varm) inden lægen som sidste udvej opsøges, hvis det mod forventning ikke hjælper(-:   De fleste kører nok til byen på grund af de antikke ruiner, så jeg må hellere være lidt kulturel og sætte et link på om det. Det kan I læse om her

 

På vores næste tur til Kreta vil vi meget gerne udforske området ved Ag. Nikolaos og Elunda bugten på det nord østlige Kreta. Vi kunne også tænke os at besøge den gamle spedalskheds ø Spinalonga som ligger i Elundabugten ud for den lille by Plaka. Kan vi finde et sted at bo i den lille by Plaka kunne det være spændende. Men mere om det senere.

Der er skrevet en bog om Spinalonga som kan anbefales at læse inden besøget. Læs mere om bogen her

Et  andet rigtig godt link med oplysninger og billeder fra Kreta finder du her

Hvis du søger seriøs biludlejer på Kreta, med fornuftige priser, fuld forsikring og styr på tingene, så kan vi  anbefale Justrentals

Se evt. flere foto fra Kreta på instagram #KruseTravel.dk