Rejsemål

Sommerferie på  Samos ( Kokkari)sun_icons_design_elements_532868Vi har været flere gange på den dejlige ø Samos og altid boet i byen Kokkari, som vi synes er den bedste by på øen. Samos høre til øgruppen de “Nordøst Ægæiske øer” og ligger tæt ved Tyrkiets kyst.

Vi har boet flere steder i byen, men vores foretrukne sted er hos en lokal udlejer ved havnen. Hun lejer 4 værelser ud. Alle ligger i familiens eget hjem og det er et rigtig hyggelig sted, med fantastisk beliggenhed direkte til havet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Se mere beskrivelse om dette og andre indkvarterings muligheder under linket med lejligheder-værelser i Kokkari.

Rejsen: Fra Jylland er det ofte økonomisk fordelagtigt, at flyve fra Hamborg lufthavn. Her har bla. AirBerlin direkte fly til Samos. Airberlin flyver til Samos med direkte fly hver mandag.

Man kan også være heldig at finde enkelte billige flybiletter via. de danske rejseselskaber, med afrejse fra bla. Billund lufthavn.

Ved mange af de selskaber der opererer fra Hamborg er der mulighed for at tjekke ind og printe boarding card allerede dagen inden afrejse, eller på afrejsedagen ved selv check-in terminalerne i lufthavnen. Er man i tvivl er der masser af flinke lufthavnsansatte at spørge.

Fra Randers til motorvejsafkørslen ved Hamborg lufthavn er der ca. 355km. Ved lufthavnen kører man forbi terminalerne for at komme til ”holiday parking” Der er mulighed for at booke parkering i forvejen på denne web: http://www.parken-und-fliegen.de/flughafen-parken/hamburg.html?adcode=HXDE-G-PF-PARK-HAM-ENG&agent=PHAMP&gclid=CjgKEAjwhcebBRCb3Z2OirHlvSQSJAAs4VLUanQ3JLDzi3DPSp9ScVkg4aFtKlxOj6vkZk3lFOsdT_D_BwE, så man er sikker på en plads. Er der ikke plads bliver man guidet ind til et p hus i Hamborg centrum. Det er lidt irriterende. Vi plejer at parkerer i P8 eller P9

Hvis man har booket parkering hjemmefra er det creditcard man har brugt til reservering/betaling, man bruger til at komme ind i parkeringshuset—bare stop det i automaten og bommen kører op. ( Og kortet kommer ud igen)  (-: (-:

Shuttle bussen fra parkeringsområderne starter med at køre klokken 04.00 om morgenen, hvor lufthavnen åbner. Velankommet til terminalbygningen plejer Airberlin’s check in at åbne i god tid, så der er aldrig trængsel og jag, hvis man er ankommet i god tid. Ved check in viser man sit rejsebevis og pas for alle rejsende. Boardingcard udleveres til både udrejse og hjemrejse. I de senere år er der kommet mange selv checkin terminaler hvor man selv klarer det—spørg de flinke ansatte hvis der er tvivl om noget. Så er det bare igennem sikkerhedskontrollen og ned til gaten og vente. Airberlin har faste pladser, så der er ingen ”kapløb” ved indstigning i flyet.

Når I ankommer til Samos er der en ”sjov” landing, hvor flyet laver en skarp drejning inden indflyvning for at komme ind i en dal mellem bjergene. Landingsbanen er ikke så lang, så der bliver bremset hårdt når hjulene har nået landingsbanen. Nogle gange går men fra flyet til ankomsthallen, og nogle gange kører man 100meter med lufthavnsbussen. Vær ikke bekymret for de to militærfolk med maskingeværer der står ved indgangen. De er ikke mere bistre, end de svarer på et frisk ”kalimera”. Afstanden fra Samos til Tyrkiet er kun 1300meter og grækerne har jo haft meget besvær med tyrkerne gennem tiderne, og har været under tyrkisk herredømme på de fleste af de græske øer. Altså er det ikke svært at forestille sig, at de har et lidt anstrengt forhold til tyrkerne. Der findes en stor militærbase på øen, men man ser ikke meget til militæret bortset fra ved ankomst og afrejse.

Inde i ankomsthallen er der kun to bagagebånd, og der plejer ikke at gå lang tid, før de første kufferter er på båndet. Læg mærke til de flotte fotos af øen der hænger rundt om på væggene. De lyver ikke, der er virkelig flot mange steder.

Når I har fået jeres bagage går I ud med de andre turister og lige udenfor lufthavnsbygningen holder turistbusserne for charterturisterne. I går lidt til venstre, og her findes der rigeligt med taxa’er. En tur fra lufthavnen til Kokkari koster ca. 28 euro. I kan aftale fast pris og så kører de som gale for at gøre det hurtigt, eller I kan køre på taxameter og prisen bliver den samme. På turen fra lufthavnen til Kokkari kommer i først igennem Phytagorion, der er opkaldt efter gode gamle Phytagoras der er født på øen. Phytagorion er en hyggelig by, og er helt sikkert et besøg værd, men den er mere turistpræget end Kokkari.

Bo i Kokkari. Skal I bo hos vores foretrukne udlejer på havnen, er det meget let at finde. Det er det mest fotograferede sted på øen. Hvis han mod forventning ikke kan finde det, må I stå af ved den store kirke på hovedgaden i Kokkari. Her går I ned gennem de smalle gader overfor kirken. Når I kommer til havet går i til venstre og følger kysten så er I ved havnen på 3 minutter. Strandliv: I Kokkari er der den lange bystrand lige udenfor Jeres vinduer. Den er ganske udmærket, men måske lidt kedelig. Vi foretrækker de to små bugter, der ligger i den anden ende af byen. Fra Jeres hus følger i havnepromenaden, og kommer igennem den lange passage med alle tavernaer’ne. Når I kommer til enden, går i over den lille bro langs klipperne og er på den første strand. Vi plejer at bruge den næste bugt 100 meter fremme. Her er hyggeligt, ikke så mange mennesker og her er rimeligt godt at snorkle. Hvis der ikke har været blæst og store bølger er vandet meget klart og rent her. Svøm ud til klipperne helt ude ved havet. Her er rigtigt flot på begge sider, og her plejer at være masser af fisk. Understrøm plejer ikke at være noget problem, men pas nu på alligevel. Hvis det blæser, er der sjældent store bølger i denne bugt. Der er ingen solstole på disse to små strande (heldigvis)  (-:

Ud og opleve: For at prøve noget andet kan I gå ud af byen i den anden retning, mod vest. Her kommer I på 10 minutter til den første flotte strand Tsamadou beach. Vi plejer at gå videre til den næste der hedder  Lemonakia beach. De ligner hinanden, men denne er lidt større/flottere og ikke helt så overfyldt. Hvis man ønsker en øde græsk strand for sig selv, så er det absolut ikke disse to man skal vælge, men de er nu ganske hyggelige og vi plejer at bruge dem nogle gange, på de dage hvor vi ikke har bil. Turen ned til strandene er også ganske flot gennem pinjeskoven og ned af klippestierne.

Hvis I ønsker en helt øde strand helt for Jer selv, kan I evt. en dag hvor I er i Samos by ( Hedder Vathy på skiltene) køre igennem byen langs havet og ud til en lille flække der hedder Paraskevi. Her er der en lille bystrand, overfor to hyggelige taverna’er, hvor der er god plads.

Ellers kan en tur til ”The end of the world” anbefales. Dette dejlige næsten ubeboede sted ligger på den sydvestlige side af øen. Her kan I nyde lidt koldt at drikke på den hyggelige taverna, hos Matthias og hans flinke kone og derefter gå ned af stien (klatre) til havet. Her er en lille grusstrand mellem klipperne og her er helt fantastisk og en meget flot natur. Der er gode chancer for at ha’ stranden helt for sig selv. Klokken 13.00 begynder det normalt at blæse, så her er bedst om formiddagen. En hyggelig frokost på taverna’en, når man kommer op igen, det er absolut ikke at foragte og her er en helt fantastisk flot udsigt over havet. Vejen derud er MEGET dårlig, men der er ingen problemer med en almindelig bil, hvis man kører forsigtigt. MEGET forsigtigt. Vi parkerede lidt før vi var fremme og gik det sidste stykke.

En tur til vandfaldene ved Potami kan anbefales. Når bilen er parkeret på hovedvejen er der en meget flot kort vandretur gennem skoven ind til vandfaldene. Skoven er meget frodig og lidt ”troldeagtig”. Når I er fremme ved det første vandfald, skal man gå/svømme i flodens kolde vand det sidste stykke for at komme helt frem under vandfaldet. Faldet er ikke så stort, måske 2-3 meter, men der er en fantastisk flot natur. Man kan klatre/vandre videre op langs floden og her kommer der flere mindre fald. Når I er tilbage ved bilen kan I køre et par hundrede meter længere frem og i er fremme ved Potami beach.

Ved Potami er der mulighed for at tage en vandretur til de to små strande Micro Saitanen og Megalo Saitanen. Det er en længere og meget varm vandretur, så husk godt med vand, hvis I går i gang med den.

Samos by (Vathy) er selvfølgelig et must, og her er masser af butikker med tøj, tasker og kopivarer.

En tur til de to bjerglandsbyer Vourliotes og Menolates, der ligger i bjergene bag Kokkari, er også noget man absolut skal prøve. Kør ud af byen (retning mod Karlovasi og Potami) og drej til venstre ved skiltene. Mellem de to bjerglandsbyer ligger nattergaledalen med en fantastisk flot og frodig natur. Her er masser af kildevæld og små og større vandløb. Vandretur her kan anbefales.

Phytagorion, som I kørte igennem på vejen fra lufthavnen er også et besøg værd. Jeg synes personligt bedre om Samos by, hvis det er shopping og byliv man vil opleve. Havnen i Pytagorion er hyggelig og her plejer at ligge nogle rigtig store yacht’s ved kajen.

Indkøb: Der er et udmærket supermarked i Kokkari. Det ligger i en lille sidegade fra hovedgaden og er placeret lige overfor slagteren og bageren. På vej ind til Samos by er der lige efter rundkørslen til venstre, et større supermarked. Det ligger lige ved siden af, eller bag ved vin fabrikken, som måske også er et besøg værd.

Billeje:  Hvis I vil leje bil, vil vi kraftigt anbefale Perris Savvas som ligger på hovedgaden ud af byen (Mod Tsamadou beach). Savvas er lokal og er 100% til at stole på. Et alternativ er Maria France der har tanken, I kommer forbi på turen ind til Kokkari fra lufthavnen. Vi har altid brugt Savvas og aldrig haft problemer. Hans priser er inkl. fuld forsikring med en mindre selvrisiko, hvis der skulle være uheld. Vær opmærksom på at forsikring IKKE dækker ved kørsel på grusveje. Så kør forsigtigt og få bilen trukket op på en asfaltvej, hvis I skulle være uheldige.

Hvis man ikke lejer bil, er der rimelig gode busforbindelser de fleste steder på øen. Det er meget nemt at komme fra Kokkari til Samos by med bus, men det er lidt svært rigtigt at udforske øen uden bil.

Ud at spise: Der er rigtig mange spisesteder i Kokkari, og selv om priserne er steget noget de senere år er det stadig billigt at spise på taverna. Vores favoritter er Taverne Bira overfor den store kirke på hovedgaden. Den har eksisteret siden engang i 30erne og var den første taverne på Samos der serverede øl. Deres store fadøl af mærket Alpha Beer kan anbefales i stedet for husets vin.

Mythos restaurant, også på hovedgaden, har nok noget af byens bedste mad, men er også en lille smule dyrere. Det er mere ”restaurant” end ”taverne” stemning her. Man sidder indenfor, eller i en stor gårhave. De har nogle gange ”græsk aften” med levende musik og græsk dans. Det er da meget sjovt, og her kommer mange lokale. Alligevel er det ikke vores favorit. Men maden er absolut super!

På havnefronten er der masser af taverna’er, og der er god mad at få på langt de fleste. Priserne her er en lille smule højere, men det er meget hyggeligt at sidde helt ude ved vandkanten og spise. Ellers er noget af det sjove og hyggelige, at gå lidt rundt og udse sin helt personlige favorit taverna. I juli måned går solen ned ca. klokken 21 og det er først her der begynder at blive fyldt rigtigt op på tavernaer’ne. Hele byen og alle butikker har åbent til mindst klokken 23 så det er hyggeligt at gå lidt rundt og snuse/shoppe, når man har spist.

Til frokost eller en let og billig aftansmad kan kraftigt anbefales den lille pitagyros shop på hovedgaden på samme side som kirken. Pitagyros koster ca 2 euro og smager rigtigt godt med en stor kold Mythos. Uhhhmmm.